Norge renner over i herreløpet, Diggins «ødelegger» den perfekte helgen for svenskene på Gaellivare-etappen

Den andre etappen av langrenn CdM 2023/24, som fant sted på den svenske snøen i Gaellivare (tilbake til kalenderen etter elleve sesonger), så Norge dominere blant mennene, monopolisere pallen i 10 km TL og vinne 4×7,5 km. Blant kvinnene var det kun Jessie Diggins som klarte å slå vertene i 10 km skøyteløp. For Italia, positive tegn fra herresektoren, med en god totalprestasjon over 10 km og en god 4. plass på stafetten, til tross for fraværet av Pellegrino klar for å returnere til Østersund.

Gaellivares tilbakekomst til verdenscupkalenderen, elleve år etter forrige gang, bekreftet i stor grad scenariet som ble iscenesatt under Rukas åpning: et kannibalistisk Norge blant mennene og et Sverige med en marsj utover konkurransen i kvinnesektoren, til tross for diverse fravær fra hjemmearrangement.

Lørdagens 10 km TL, blant mennene, ble en helnorsk pallplass, med Paal Golberg som vant foran Harald Amundsen og Iver Andersen; overveldende prestasjon fra Norge, som plasserte åtte idrettsutøvere blant topp 10. I Italia var Francesco De Fabiani best på 17. plass, med Davide Graz og Elia Barp like utenfor 20. plass, med utmerkede partier i racing; Paolo Ventura presterte også bra blant de 30 beste.

Søndagens 4×7,5 km stafett ble vunnet av sterkt favoriserte Norge, med kvartetten Golberg, Nyenget, Krueger og Jenssen som tok overtaket av et sterkt Sverige, med Anger som trakk alle stopper i siste etappe, men Jenssen var klart overlegen over en lang avstand. For det tredje, Tyskland, ledet av en utmerket Friedrich Moch. I Italia er ikke en ekstraordinær Elia Barp nok til å nå pallen, men prestasjonen i 2002-klassen fra Belluno til Gaellivare var virkelig oppmuntrende; den blå kvartetten sammensatt av Graz, De Fabiani, Ventura og Barp, endte på 4. plass, kun 6 sekunder fra pallen.

Den gule smekken, etter konkurransehelgen, forblir på skuldrene til nordmannen Harald Amundsen, med 324 poeng, 2. plass for sin landsmann Paal Golberg, med 315 poeng, tredjeplass for tsjekkiske Michal Novak med 275 poeng. Den første av Azzurri er Federico Pellegrino, 15. med 173 poeng til tross for det individuelle løpet (og stafetten) misset av Valdôtain i Gaellivare.

I kvinnenes 10 km TL kom imidlertid Jessie Diggins» første seier for sesongen, med vertene Ebba Andersson og Moa Ilar som fullførte pallen. For Italia kom to topp 30-plasseringer, med Caterina Ganz på tjuefjerde plass og Francesca Franchi på tjuesjette plass.

4×7,5 km brakte suksess til Sverige med Ebba Andersson og Moa Ilar som sikret suksess i de to siste etappene, takket være innsatsen til Moa Lundgren og Emma Ribom; andreplass for Tyskland, med USA på 3. plass, etter å ha ledet 15 km takket være Jessie Diggins og Rosie Brennan. Italia stilte ikke med noen kvartett, med Ganz, Franchi og Comarella som konkurrerte i FIS I-laget, sammen med Polens Marcisz, som endte på 6. plass.

Jessie Diggins klatrer til toppen av den generelle CdM-rankingen med 347 poeng, andreplass til landsmannen Rosie Brennan med 330, tredjeplass for svensken Emma Ribom med 324. Foran italienerne, Caterina Ganz, på 33. plass med 82 poeng.

Langrenns-CdM blir også i Sverige neste helg, hvor de klassiske spurtene på snøen i Østersund går lørdag og 10 km skøyting søndag. Johannes Klaebo og Federico Pellegrino kommer også tilbake til rittet, for en etappe som ikke har funnet sted siden februar 2020, da den fortsatt var en del av Ski Tour-programmet.