Jan Jenssen vinner 20 km TL-massestart. Topp 20 for Davide Graz

I siste akt av Ruka Nordic kommer den første suksessen i CdM til nordmannen Jan Jenssen, som slår tsjekkeren Michal NovaK på sprinten; en annen nordmann, Harald Amundsen, fullfører pallen. Tredje seier på like mange løp blant menn for nordmennene, som igjen monopoliserer topp 10 med seks utøvere. For Italia er best Davide Graz, god 19.; topp 30 også for «Chicco» Pellegrino, Simone Daprà og Elia Barp.

Søndag 26. november 2023

Dag for de første tidene på snøen til Ruka: etter det første karrierekryset fra svensken Moa Ilar, blant herrene, kom den første karriereseieren i CdM for nordmannen Jan Jenssen.

Den tjuesju år gamle nordmannen oppnådde også sin første pallplass i CdM, på slutten av et løp på en utmerket måte fra et taktisk synspunkt, hvor han i den siste strake var foran tsjekkeren med syv tideler. Michal Novak, excellent på 2. plass, er også hans første gang på pallen i en cup. På tredjeplass kommer Norge igjen, med Harald Amundsen, 2″1 bak landsmannen Jenssen; det skal huskes at blant mennene vant nordmennene de tre løpene i Ruka Nordic med Valnes på sprinten, Nyenget på 10 km TC, i mer av dagens suksess, samt svenskene i kvinnesektoren.

Utmerket 4. plass for østerrikeren Mika Vermeulen, som forsøkte en ensom rømme med Martin Nyenget, og oppnådde fortsatt det beste resultatet i karrieren. Norge igjen på topp 10, med Simen Krueger 5., Paal Golberg 6., mens Didrik Toenseth er 7. plass. Nok et godt løp fra briten Andrew Musgrave, 8.; De ti første plassene stenges av Iver Andersen, 9., og sveitseren Beda Klee, 10.

Like utenfor topp 10 var nordmannen Martin Nyenget, som prøvde å signere en tilbakekalling, men trøttheten begynte å sette inn i løpets sluttfase, og mistet tempoet til de beste; Finlands Iivo Niskanen ble nummer 13, på en uforglemmelig dag for hjemmelaget mellom dame- og herresektoren. Davide Graz avslutter Ruka Nordic med en god 19. plass: Friulianeren konkurrerer i et crescendo-løp, og når målstreken med et gap på ’42″4 på Jenssen. Johannes Klaebo er fortsatt i vanskeligheter, 21. på ’54″8 bak sin Landsmannsvinner: Norgesmesteren begynte å tape terreng fra topplasseringene rundt halvveis i løpet, og demonstrerte at en optimal tilstand ennå ikke var funnet.

På topp 30 finner vi tre andre italienere: Federico Pellegrino er 23., 1’09″1 bak Jenssen, og tapte flere posisjoner de siste kilometerne, etter en test utført hovedsakelig i ledende gruppe. Simone Daprà gjør det bra, 26., langt bak. 1’26″8 fra toppen av rangeringen; Elia Barp oppnådde karrierens beste resultat i 2002, 29., 1’23″1 fra førsteplass. Paolo Ventura endte på 37. plass, 1’30″1 fra Jenssen.

Langrenns-CdM tar farvel med Ruka, som møtes lørdag 2. desember for den svenske etappen i Gaellivare, som kommer tilbake på kalenderen etter elleve sesonger, hvor det er planlagt 10 km skøyter og 4×7 (for menn og feminine). ,5 km.